שחלות פוליציסטיות חלק ב'


 מאת: ד"ר תמיר צמח  N.D

על הנטורופתיה
הרפואה הנטורופתית (Naturopathy) היא אסכולת טיפול ייחודית, רב תחומית ורחבה, הנחשבת למובילה ברפואה המשלימה המערבית.  במסגרת הטיפול הנטורופתי, יבצע המטפל ראשית - כל אבחון מקיף ויסודי של המטופל(ת) באמצעות תשאול, פענוח בדיקות והיסטוריה רפואית; בניית תכנית טיפולים מתאימה הכוללת מרכיבים טבעיים מתחומי התזונה, צמחי המרפא ותוספי המזון; ליווי ותמיכה בתהליכי שינוי והתפתחות אישיים, תוך דאגה לכך שתהליך השגת היעדים הללו יתבצע בנינוחות ובהלימות עם סגנון החיים ואמונות המטופל(ת).

מטרת הטיפול הנטורופתי  באישה הלוקה בתסמונת השחלות הפוליציסטיות
הטיפול הנטורופתי במקרה של נשים ונערות הלוקות בתסמונת מורכבת זו (עוד על תסמונת השחלות הפוליציסטיות בחלק א' של מאמר זה) יתמקד ביצירת איזון בריא בין רמות ההורמונים האנדרוגניים (זכריים) להורמונים הנקביים, איזון החיוני לתהליך פריון תקין בגופה של האישה. איזון זה מתבצע בעזרת שינוי באורחות החיים בשילובו של טיפול תרופתי ייעודי. הטיפול הנטורופתי יציע תמיכה בשני רבדים מרכזיים:
● טיפול מניעתי לנערות ונשים שהחלו את שלב הפוריות בחייהן, והן מראות נטייה להתפתחות התסמינים של תסמונת זו.
● טיפול תומך - פוריות לנשים החוות קשיים בכניסה להריון.

עיקרי הטיפול המניעתי
הטיפול המניעתי יוצע לנערות בגיל ההתבגרות, שהוא השלב הראשון במעבר הנערה מתקופת הילדות אל תקופת הפוריות. נערות המראות נטייה להופעת תסמיני תסמונת זו, תצגנה שינויים טיפוסיים לתסמונת במקביל שינויים שמקורם בגיל ההתבגרות. השינויים הדומיננטיים במעבר הנערה מן הילדות אל הבגרות, תקופה העשויה להימשך עד גיל 21, יתבטאו בצבירת רקמת שומן באזורי גוף אופייניים (אזור המותניים, הירכיים, הבטן, החזה והידיים), הופעת סימני מין משניים כתוצאה מהפרשת הורמון האסטרוגן והכוללים התפתחות השדיים, הצטברות שומנים באזור האגן, שעירות בערווה ובבתי-השחי, הופעתה של הווסת הראשונה, במקביל לפרצי גדילה והתפתחות כגון צמיחה לגובה ושינויים רגשיים וגופניים.  החל מהופעת הווסת הראשונה, תימשך תקופת הפוריות עד לגיל המעבר, שהוא השלב בו תחול ירידה בריכוז הורמוני המין הנשיים, הפסקת הווסת ועימה היכולת להרות. תקופת הפוריות מושפעת באופן ישיר מאורח - חייה ומתזונתה של הנערה/אישה.

עיקרי הטיפול התומך
הטיפול התומך יוצע לנשים אשר תהליך גיל ההתבגרות הסתיים בגופן והן מצויות בגיל הפריון אך חוות קשיים בכניסה להריון. מטרת הטיפול התומך הוא להסדיר ככל-הניתן את המחזור החודשי של האישה תוך שאיפה ליצירת תהליכי ביוץ תקינים וצפויים, ובמקביל, הכנת גוף האישה לקראת ההריון הצפוי.

גם הטיפול המניעתי וגם הטיפול התומך שואפים ליצירת האיזון ההורמונלי הדרוש למהלך ביוץ תקין. מאזן הורמוני המין הנשיים הינו מורכב, ונתון להשפעות גופניות רבות כגון: מתח נפשי, השמנת-יתר, רזון - יתר או תזונה לא מתאימה. השפעות גופניות אלה תיתנה את אותותיהן בעליה ברמות האינסולין בדם ובשאר ההורמונים האנדרוגניים בגוף.  שינוי מתון באורח-החיים יחד עם התנהגות תזונתית אחראית, בליווי מתן צמחי מרפא מתאימים, יובילו לאיזון הדרוש ברמות הורמוני המין. להלן פירוט האמצעים שבעזרתם נשיג מטרות אלה:

שינויים תזונתיים ובקרת משקל
נקודות המפתח בחלק זה הן:
● בקרת משקל
● צריכת מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך
● תזמון ארוחות נאות

בקרת משקל
אמצעי חשוב לאיזון רמות ההורמונים בגוף, הקשור בקשר הדוק עם בקרת משקל. השמנת-יתר או רזון-יתר נקבעים לפי משקל הגוף, ולפי היחס בין אחוז השומן למסת השריר בגוף. אחוז שומן שנחשב לבריא בתקופת הילדות מצוי בטווח שבין 19% - 15% שומן, והוא זהה בקרב בנים ובנות. עם כניסת הנערה לשלב ההתבגרות והמעבר לשלב הפוריות והפיכתה לאישה בוגרת, קיים צורך בעלייה מתונה באחוזי השומן לכדי שיעור של 22%-26%, עם תצרוכת קלורית נדרשת של כ-2,200 קק"ל ליום. בקרת המשקל תתבצע ביחס למקרה הפרטי של המטופלת, תוך שימת דגש על שינויים מתונים וארוכי טווח.

צריכת מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך
אחד האמצעים בטיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות הינו הקפדה על תזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך, תוך אספקה נאותה של כל אבות המזון הדרושים לגוף.  תגובה גליקמית מופיעה בגוף לאחר אכילה של מזונות מקבוצת הפחמימות, הגורמות לעליה בריכוז הגלוקוז בדם. עוצמת התגובה הגליקמית נמדדת על פי מהירות עליית רמות הסוכר בדם. תגובה חזקה קורית כאשר עליית רמת הסוכר בדם היא מהירה, ותיחשב לחלשה, כאשר ריכוז הגלוקוז עולה באיטיות ומציג רמת סוכר נמוכה יחסית בדם. התגובה הגליקמית מושפעת מכמות ומסוג הפחמימות שנכללות בתזונה.  מדד האינדקס הגליקמי (Glycemic Index) משקף עד כמה אכילתו של מזון מסוים משפיעה על עליית רמת הסוכר בדם לאחר צריכתו. למשל, המדד הגליקמי של גלוקוז נקי מסומן באינדקס כ- 100%.

תזמון ארוחות
בנוסף לתזונה מאוזנת ובריאה, הממעטת באכילת פחמימות וסוכרים פשוטים, קיימת חשיבות רבה לתזמון של הארוחות במהלך היום. המפתח הוא הימנעות מארוחות כבדות ועתירות קלוריות והחלפתן במספר רב של ארוחות קטנות שמפוזרות לאורך כל היום. הסוד הטמון במעבר לסגנון אכילה זה קשור בהימנעות מרמות סוכר גבוהות בדם. חלק מההשפעות השליליות של רמות סוכר עודפות בדם הן: היחלשות מערכת החיסון, פגיעה בהתנגדות הגוף למחלות, הגברת חומציות הדם, שחיקה והפחתה של מאגרי ויטמינים חשובים כגון ויטמינים מקבוצת B, והפרת מאזן המינרלים בגוף העלולה להוביל לסתימת עורקים, הרס רקמות ועוד. תזמון מספר רב של ארוחות קטנות שפזורות לאורך כל היום דואגת לרמות סוכר מאוזנות בדם ההכרחיות לאיזון הרמות ההורמונליות בגוף, שמירה על תחושת שובע מתמשכת, עידוד תחושת חיוניות ואנרגיה רבה יותר.

שינוי ושיפור אורחות החיים
במקביל לשינויים התזונתיים שצוינו לעיל, מומלץ לשים דגש על שינויים באורח החיים הכללי, תוך שימת דגש על הנקודות הבאות:
• פעילות גופנית קבועה ומתונה תוך דגש על פעילות אירובית קלה.
• הגברת תהליכי פיצוי היסף הנוצרים לאחר פעילות הגופנית.
• מיתון הפרשת ההורמונים האנדרוגניים (זכריים) על-ידי הרגעת מצבי דחק גופניים או נפשיים.
• טיפול בהפרעות שינה, אם ישנן, במטרה לעודד וויסות הורמונלי תקין במהלך היום.

חשיבותה הרבה והמיטיבה של הפעילות הגופנית ידועה לכל. בהקשר של דרכי הטיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות, חשוב לציין את יתרונה הרב של הפעילות האירובית הקלה והמתונה. פעילות מסוג זה, בשילוב של אכילת ארוחה קטנה מיד עם תום הפעילות הגופנית, תוביל לוויסות תקין של רמות האינסולין ולהורדת רמות הסוכר בדם. פעילות אירובית מתונה תורמת רבות להפחתת רמות הכולסטרול והשומנים בדם, ולירידה ולשמירה על משקל גוף תקין ומבוקר ויחס מאוזן ובריא בין אחוז השומן למסת השריר בגוף.

צמחי מרפא
התאמת צמחי מרפא עשויה להציע טיפול בעל שיעורי הצלחה גבוהים לאישה המצויה בשלב הטרום הריוני. 

שיח אברהם (Vitex Agnus Cactus)
עוד מימי קדם, משמש צמח זה לטיפול בבעיות הורמונליות בקרב נשים. הוא משמש לטיפול בהורדת רמת הפרולקטין וטיפול בבעיות הקשורות בהיפר פרולקטינמיה (ווסת קצרה מדי);  הוא ידוע בפעולתו על בלוטת ההיפופיזה (בלוטת יותרת המח) ובכך מעודד את יצור ההורמון ה- LH המעורב בהבשלת הביצית,  ולכן ניתן במקרים של חוסר פוריות, היעדר ביוץ או עצירת מחזור. בנוסף, צמח זה ידוע בהשפעתו העקיפה על האיזון הדרוש בין רמות האסטרוגן לרמות הפרוגסטרון בגוף.

כמליריום (Chamaelirium Luteum)
צמח זה שמוצאו מאמריקה הצפונית, שימש את האינדיאנים כצרי לטיפול בדלקות שונות עקב תכונותיו האנטי-דלקתיות, ואילו הנשים, נהגו ללעוס את שורשיו כדי לטפל בבעיות פריון וווסת. סגולותיו המיטיבות של הצמח יעילות לטיפול במגוון של בעיות במערכת הרבייה הנשית, ביניהן: דיסמנוריאה (כאבי מחזור), אמנוריאה (העדרה של ווסת) ובעיות פוריות. לצערנו, צמח זה מצוי בסכנת הכחדה ולכן השימוש בו כיום נעשה למען טיפול בבעיות פוריות בלבד. יתרונות הצמח נובעים מהמרכיבים הפיטואסטרוגניים שבו (מרכיבים צמחיים דמויי אסטרוגן). הצמח מעודד הופעת ביוץ, מסייע לבניית רירית הרחם ומשפר את יכולת הקליטה של הביצית המופרית.

אנג'ליקה סינית ((Angelica sinensis.
צמח זה ידוע ברפואה הסינית כנותן אנרגיה ומחזק נשים. הוא מגביר ומחזק את זרימת הדם אל הרחם והשחלות אך יותר מכך – הוא מכיל פיטואסטרוגנים (מרכיבים צמחיים דמויי אסטרוגן) ולכן משמש לטיפול בבעיות נשים רבות – החל מהפרעות בווסת, כאבי מחזור ועד לבעיות פריון.

תוספי תזונה
בנוסף לכל האמצעים שתוארו לעיל, ישקול לעיתים הנטורופת מתן תוספות תזונה כגון:
כרום – מדובר במינרל הנושא תפקיד חשוב בבקרה ושליטה על רמות הסוכר בדם ובטיפול בסוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים). הכרום מגביר את רגישותם של קולטני התא לאינסולין (הורמון הנחוץ להחדרת סוכר מהדם אל תוך התא לשם הפקת אנרגיה).
אבץ - מינרל ההכרחי לפעילותם התקינה של  הורמוני הרבייה. האבץ אף מסייע בטיפול באקנה, ושומר על בריאות העור. תוסף זה ימנע נשירת שיער שמקורה במחסור במינרל זה.

לסיכום
תסמונת השחלות הפוליציסטיות קשורה בקשר הדוק עם סגנון ואיכות חיים, והיא עשויה לקבל מענה הולם בקרב הרפואה הנטורופתית. נערות או נשים בגיל הפריון שעדיין אינן מעוניינות להרות, אך בעלות סבירות גבוהה ללקות בתסמונת, תקבלנה טיפול הסובב סביב הליך מניעתי.  במקרה של נשים הלוקות בתסמונת ואשר כן מעוניינות להרות, יתמקד הטיפול סביב השראת ביוץ ובמתן התמיכה הדרושה לקראת הכניסה להריון. הטיפול הנטורופתי אף יכול להציע לווי ותמיכה בנשים אשר פנו לטיפולי הפרייה מערביים, בעזרת טכנולוגיות הפרייה מתקדמות מקובלות.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי כלשהו, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או לקבלת ייעוץ רפואי.